Ghid pentru începători: Programarea și tehnologiile software

By Alexandru Corbaru

Programarea și tehnologiile software

Tot mai des auzim că programarea și cunoștințele IT sunt importante, căutate și cu bune perspective. Se spune că sunt multe poziții libere în domeniul industriei software, precum și multe oportunități de dezvoltare. Ce însă reprezintă programarea, dezvoltarea de software, care sunt cele mai populare limbaje de programare azi, vom încerca să clarificăm aici.

Ce reprezintă programarea?

Funcția esențială a programării este de a gestiona funcționarea calculatorului la nivelele sale diferite. Gestionarea este efectuată prin intermediul unor comenzi emise de programator către calculator. Comenzile sunt emise sub o formă scrisă și sunt executate necondiționat de către calculator. Acestea sunt numeroase și pentru emiterea lor sunt folosite diverse tipuri de limbaje de programare.

Limbajele de programare

Prin limbajele de programare, programatorii transmit instrucțiuni care trebuie să fie executate de către calculator. Limbajele de programare pot fi utilizate pentru crearea de programe care controlează comportamentul calculatorului sau realizează algoritme. Mii de limbaje de programare au fost create și continuă să fie create în fiecare an. Unele dintre acestea devin folosite pe scară largă. Astfel de exemple sunt: C#, Java, C++, Python, JavaScript, C etc.

Cele mai populare limbaje de programare azi:

E greu să fie determinată ordinea exactă a celor mai populare limbaje de programare azi. Conform GitHub și Inc pe primele locuri sunt Java, JavaScript, C#, C/C++, PHP, Python, Ruby, Objective-C/Swift. O mare parte din aceste limbaje sunt învățate în curriculumul SoftUni. Important este să înțelegeți procesul de descompunere a unei probleme în sub-obiective mai mici și secvența scrierii codului soluției. Odată ce atinge această bază, un programator bun poate schimba limbajele , deoarece sintaxa acestora e destul de similară.

Vă oferim o descriere scurtă a posibilităților celor mai populare limbaje:

Java – Inițial, în anul 1991 când a fost creat, limbajul de programare Oracle – Java a fost destinat programării televizoarelor inteligente. Astăzi însă, acesta este folosit pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru Android, sistemul operațional însuși fiind dezvoltat în Java. Sub „Java“ de obicei se înțelege nu numai limbajul Java, ci și și platformele Java și Java EE. Atât sistemele complexe server-side, încât și software-ul bazat pe web, chiar și sistemele industriale mari care includ prelucrări sofisticate și necesită o fiabilitate ridicată au fost scrise în acest limbaj.

C# – Acest limbaj de programare pronunțat ca „c sharp“ reprezintă o altă variație a limbajului C. A fost creat de Microsoft și întrunește în sine multe dintre conceptele Java. Limbajul C# este folosit pentru a construi orice fel de aplicații și sisteme software: de la logica complexă a serverilor (unde este în concurență cu Java) până la aplicațiile web (unde este în concurență cu PHP) și aplicațiile desktop (unde nu are aproape nici o concurență pe platforma Windows), precum și aplicații mobile (unde este în concurență cu Java pentru dispozitivele Android și cu Objective-C pentru dispozitivele iOS). C# este foarte potrivit pentru începători și de aceea este limbajul introductiv în programul SoftUni.

JavaScript – JavaScript este un limbaj de scripting care este folosit în principal pentru a construi interfețe de utilizator în aplicațiile web și cele mobile. Cu ajutorul acestuia se scrie partea clientului (partea vizibilă de către client) și este rar folosit pentru partea serverului ( logica, stocarea și procesarea datelor). Tehnologia Node.js permite utilizarea JavaScript pentru aplicații server, dar dintr-un motiv sau altul, aceasta nu este utilizată pe scara largă. JavaScript nu are nici o legătură cu Java, cu excepția similitudinea de nume.

Python – Python face parte dintre cele mai cunoscute limbaje din spațiul web – unii cred că acesta cuprinde 1/3 din toate site-urile web. Este folosit de site-uri mari ca WordPress, Facebook, Yahoo. Python este un limbaj potrivit pentru crearea unor site-uri web dinamice și aplicații client web. PHP este utilizat (aproape) întotdeauna împreună cu HTML, CSS și JavaScript.

C++ – Este utilizat în principal pentru produse software gata, ca de pildă, jocuri, aplicații web, editori de imagini și video, sisteme operaționale. Objective-C și Swift – Până de curând Objective-C a fost limbajul de programare principal utilizat de către Apple pentru sistemele operaționale OS X și iOS. Iunie 2014 însă Apple au introdus limbajul de programare propriu Swift și de atunci dezvoltarea software-lui și aplicațiilor Apple au fost preluate treptat de către Swift. Swift a fost creat cu ideea de a fi mai rezistent la codul greșit (deci, să fie mai sigur) decât Objective-C, și de asemenea, mai compact (deci, să scriem mai puțin cod).

Cu ce limbaj de programare ar trebui să încep?

Mulți oameni întreb cu ce limbaj de programare ar trebui să înceapă. Aceasta este o întrebare complexă și nu există un răspuns simplu.

Sfatul nostru este să învățați cel puțin un limbaj de programare cu scop general, ca să puteți înțelege principalele concepte ale programării. O idee bună este să includeți și cel puțin un limbaj de scripting (cum ar fi JavaScript sau Python). La toate acestea adăugați și tehnologiile principale în dezvoltarea software, cum ar fi bazele de date, serviciile web, structurile de date și algoritmele și atunci veți avea o bază bună.

Ce reprezintă dezvoltarea front-end și cea back-end? Care este diferența?

Tehnologiile software și limbajele de programare sunt utilizate cu scopuri diferite și pentru crearea de diverse tipuri de software. În general, le putem grupa în următoarele categorii:

Tehnologii pentru o interfață de client (front-end): de exemplu, HTML, CSS, JavaScript;

Tehnologii pentru programare server (server-side): C#, Java, PHP, Python;

Tehnologii pentru lucrul cu date (back-end): baze de date și SQL, tehnologii ORM, servicii web și REST;

Alte tehnologii și platforme: platforme mobile, tehnologii cloud, inginerie software, sisteme operaționale, sisteme integrate, limbajele la un nivel mai scăzut precum C și C++.