Hackaday - 10-Raisons.fr

By Alexandru Corbaru

Într-o zi din viața mea

Înainte de COVID-19, mergeam prin aeroport spre poarta de îmbarcare când mi-am amintit brusc de un document pe care voiam să-l citesc în zbor, dar am uitat să-l aduc. Nicio problemă, m-am oprit puțin în hol, am scotocit în buzunar și am început să descarc documentul de pe Internet. Odată ce m-am așezat confortabil în avion, m-am relaxat și am început să citesc. Apoi am făcut niște programare C pe un program shareware pe care îl dezvoltam.

Astăzi, aceasta ar fi o memorie obișnuită, dacă nu plictisitoare, cu excepția unui singur lucru: sa întâmplat în anii 1990, iar ceea ce am scos din buzunar a fost un computer MS-DOS complet funcțional:

Vă prezentăm HP-200LX, primul computer portabil adevărat. Am folosit unul zilnic până la mijlocul anilor 2000 și încă mai am unul funcțional în sertarul biroului meu. Să facem un pas înapoi în timp și să vedem cum și-a început viața acest puternic portabil.

Puțină istorie

Astăzi, transportul în palmele noastre a câteva sute de mii de MIPS, stocare masivă de date, afișaje color orbitoare și multiple forme de conectivitate prin cablu și fără fir în palmele noastre este de la sine înțeles. (Lucrurea are chiar și un telefon.) Dar, evident, nu a fost întotdeauna cazul.

Compania Hewlett Packard a început ca producător de instrumente de testare a calității, o tradiție care continuă și astăzi în ciuda a două schimbări de marcă și companie: a devenit Agilent în 1999 și Keysight în 2013. Dar HP a dezvoltat și o divizie IT în anii 1960, producând mai multe familii de computere, cum ar fi HP-2100, care completează în mod natural echipamentele lor de testare de laborator.

Aproape de la început, HP a devenit cunoscută pentru că a depășit limitele, sau să spunem din cutie, când vine vorba de dimensiunea produselor lor computerizate. O introducere fortuită a dus la dezvoltarea primului calculator desktop HP, care nu era mai mare decât o mașină de scris a vremii.

Tom Osborne a fost un inginer frustrat al cărui design de calculator a fost respins de peste 30 de companii, inclusiv HP, când un fost coleg l-a pus în legătură cu cineva de la HP. Tom s-a întâlnit cu echipa HP și i-au angajat imediat pentru a-i ajuta să construiască un computer desktop care să încapă în sertarul mașinii de scris al lui Bill Hewlett. Numit calculator pentru că era atât de mic încât nimeni nu ar crede că este un computer, HP-9100 a îndeplinit cerințele de dimensiune după o mică tâmplărie secretă noaptea târziu. În cele din urmă, produsul a fost un succes complet depășind toate așteptările.

După introducerea modelului 9100, Bill Hewlett a propus ca următoarea mașină să fie cu o zecime din cost, cu o zecime din dimensiune și de zece ori mai rapidă; sugerând în cele din urmă că ar trebui să încapă în buzunarul cămășii. A fost nevoie de mai mult decât o șansă pentru a face față acestei noi provocări, care a fost posibilă numai după introducerea circuitelor integrate MOS LSI fiabile. De fapt, a durat încă patru ani înainte ca HP-35 să fie lansat în 1972. Într-un alt succes, a devenit precursorul unei lungi linii de calculatoare RPN folosite de o întreagă generație de oameni de știință și ingineri - mulți dintre ei sunt încă folosiți. azi.

HP a dus miniaturizarea la un alt nivel în 1977, odată cu introducerea calculatorului și a ceasului HP-01. Interesant, acesta a fost primul calculator HP care nu a fost RPN.

Nici partea computerului HP nu își făcea doar degetele mari. O serie de computere din ce în ce mai mici au fost introduse de-a lungul anilor 1980, de la HP-80 la HP-85. Modelele notabile cu factor de formă mic au inclus HP-71 și HP-75.

HP a introdus laptopul HP-110 în 1984, care includea MS-DOS și Lotus 123 încorporate în ROM. Pe acest fundal de dezvoltare continuă a computerelor mai mici, mai bogate în funcții, nu este surprinzător că HP a făcut următorul mare pas înainte, permițându-mi să scot un computer din buzunarul hainei din hol, aeroport.

Alte calculatoare mici

Nu este ca și cum alte companii de calculatoare și calculatoare au fost inactive în acest timp. Privind înapoi la dispozitivele portabile ale zilei, au existat multe oferte diferite cu capacități diferite. Radio Shack avea mai multe computere portabile care funcționează în Basic: PC1 în 1980 și PC2 în 1981, ambele redenumite Sharp of Japan. Au împachetat o cantitate impresionantă de putere într-un pachet atât de mic. De fapt, am folosit un PC2 de câțiva ani când am absolvit facultatea și am profitat din plin de plotterul în patru culori pentru a imprima modele de antene pentru serviciu.

Familia de laptop-uri TRS-80 Model 100 de la Radio Shack, bazată pe un model japonez Kyocera, a fost introdusă în 1983 și a fost foarte populară printre jurnalişti și oameni care trebuiau să scrie din mers. Deși acestea erau calculatoare de uz mai mult sau mai puțin general, alte companii dezvoltau un nou tip de computer portabil care avea să devină în cele din urmă cunoscut sub numele de PDA-uri sau Pocket Digital Assistant. Portofoliul Atari în 1989 și Psion Organizer lansat în 1986 sunt exemple bune.

S-a născut un palmtop

Prin urmare, având în vedere starea pieței, nu este de mirare că HP a început să caute să proiecteze un handheld / PDA. Conceptul a evoluat într-un proiect de studiu numit Chetah în 1988, iar apoi într-un program formal de cercetare la începutul anului 1989. Inițial trebuia să se bazeze pe calculatorul HP-19 care se deschidea vertical, ca o carte. După mai multe iterații, numele proiectului s-a schimbat în Jaguar, s-au decis specificațiile preliminare, iar ambalajul s-a schimbat pentru a fi în stil clapetă. Dar, în cele din urmă, proiectul nu a primit undă verde de la conducere și a fost suspendat în august 1989. Dar nu pentru mult timp...

La o altă întâlnire întâmplătoare pentru HP, Lotus Development Corporation din Cambridge MA i-a contactat cu o propunere de a face echipă din nou și de a dezvolta o mașină portabilă Lotus 1-2-3. Au urmat o serie de întâlniri și cele două companii au convenit să coopereze la un proiect comun. Acest proiect a fost destinat să devină HP-95LX, primul computer portabil. Echipa a reprezentat o combinație perfectă de abilități și tehnologie, iar dezvoltarea designului final al palmtop-ului a fost inițiată.

Specificațiile finale au rezultat într-un computer MS-DOS care rulează Lotus 1-2-3 și o suită completă de instrumente ROM PDA. 95LX a fost introdus în 1991, urmat rapid de 100LX și 200LX în 1993 și, respectiv, 1994. La acel moment, 200LX avea un afișaj CGA complet de 80 x 25 de coloane, un slot pentru card PCMCIA (Oamenii nu pot memora acronimele industriei computerelor), porturi seriale și IR și o tastatură completă cu taste numerice. Era cu adevărat un computer portabil, capabil să fie un PDA, un computer complet funcțional sau ambele. Și ar putea funcționa săptămâni întregi cu două baterii AA standard. Un alt home run pentru HP.

Ce l-a făcut atât de special?

200LX, din cauza dimensiunilor sale mari și a portabilității, a deschis nișe complet noi pentru computerizare. Prin urmare, este dificil să distingem unul dintre motivele succesului și popularității sale. Dar iată câteva aspecte ale palmtop-ului care încă rezonează cu mine, în funcție de utilizarea aparatului timp de zece ani și de câteva călătorii în jurul lumii.

Cheile

Calculatoarele HP erau renumite pentru că au chei cu aspectul și senzația perfectă, iar familia portabile nu a făcut excepție. A judeca o tastatură este o chestiune foarte subiectivă, mai ales o tastatură de buzunar. Cu excepția cazului în care aveți mâini foarte mici, nu există nicio modalitate de a atinge confortabil text de pe o tastatură de buzunar. Majoritatea oamenilor ar scrie pe el folosind metoda degetului mare și, pentru asta, tastele HP au funcționat perfect.

Expansiune

Având un slot PCMCIA însemna că o gamă largă de accesorii putea fi folosită cu vârful mâinii. Era foarte obișnuit să se folosească carduri Flash, mai târziu carduri Compact Flash cu un adaptor, oferind sute de megaocteți de stocare (ceea ce era destul de decent pentru un sistem DOS). Au fost disponibile modemuri telefonice și carduri FAX, adaptoare Ethernet și chiar un modem GSM pentru telefoane mobile. Și dacă chiar și palmtop-ul era prea mare pentru tine, ai putea sincroniza datele PDA-ului tău cu PDA-ul portabil REX3 PCMCIA. Acesta a fost proiectul shareware pe care îl scriam din codul C în călătoria cu avionul în introducere.

aplicatii

Pe lângă faptul că are acces la aproape toate programele DOS, în jurul lui 200LX s-a dezvoltat o întreagă industrie de cabană, oferind tot felul de programe potrivite pentru palmtop. Acestea includ acces la internet, e-mail, FTP, unități Usenet, pentru a numi câteva. Mi-am folosit adesea handheld-ul pentru a dezvolta software încorporat și aveam mai multe compilatoare C, un asamblator și chiar un compilator Fortran. A existat un Carusel de software pentru comutarea sarcinilor, o multitudine de jocuri - ce spuneți, probabil că era disponibil pentru palmtop.

hacks

Chiar dacă a fost bine proiectat, comunitatea a descoperit rapid că ar putea fi aduse îmbunătățiri. Două dintre cele mai comune hack-uri au implicat overclockarea procesorului (x2!) Și creșterea memoriei RAM internă. A existat un efort continuu pentru a instala o lumină de fundal și câteva unități au fost modificate, de asemenea.

În jurul acestor mașini s-a format o comunitate foarte activă, mai întâi pe Compuserve și AOL. Aceasta a migrat la o listă de corespondență care funcționează și astăzi. Au apărut diverse depozite de software și a numit un jurnal tipărit Hârtie pentru palmare a fost principala sursă de informații pentru mulți utilizatori. Mai multe companii au realizat produse hardware special concepute pentru a funcționa cu 200LX.

conectivitate

Înarmat cu un modem sau un card Ethernet, puteți accesa Internetul de oriunde în lume. Am făcut asta de câțiva ani, folosind numere locale pentru SprintNet sau Tymenet pe care le puteți găsi în directorul de hârtie pentru a vă conecta la ISP-ul meu și a primi e-mailuri. M-am conectat la Internet pe 200LX de la telefoane publice folosind un modem acustic, hoteluri din Asia și Europa și, bineînțeles, un hol al aeroportului.

Urmași și cădere

Au existat destul de multe variante ale acestei familii de palmtop, HP Omnigo, HP-1000CX și HP-700LX, acesta din urmă fiind un 200LX obișnuit cu un suport pentru a găzdui un telefon mobil Nokia. Dar HP a îmbrățișat în cele din urmă WinCE, o alegere care poate să fi fost populară în rândul utilizatorilor PDA, dar a fost văzută ca un mare pas înapoi de către majoritatea din comunitate. Acestea au fost modele din familia HP-300LX, apoi din familia HP-620LX.

Se spune că toate lucrurile bune trebuie să se încheie, iar familia de palmare HP nu face excepție. În 1999, HP a anunțat că va opri producția de palmtop. Mulți utilizatori și-au ținut handheldurile timp de câțiva ani, dar majoritatea au trecut în cele din urmă, fără tragere de inimă. Hardware-ul, deși robust, a avut câteva puncte slabe, deoarece pur și simplu nu a fost proiectat să reziste 15 sau 20 de ani.

Și dacă conectivitatea oferită de palmtop a fost înaintea timpului în anii 1990, în acest secol este dureros de insuficientă. Au existat câteva proiecte palmtop noi și mai bune, unele mai de succes decât altele, dar până acum nu toate au avut succes în atingerea acestui obiectiv.

HP-200LX a fost un produs revoluționar care a sosit la momentul potrivit în cronologia tehnologică. În anii 1990, era de neimaginat să ai un computer plin în buzunar, dar echipa HP / Lotus chiar a reușit. Pe lângă faptul că sunt un computer DOS complet funcțional, au inclus o suită impresionantă de instrumente PIM, ca să nu mai vorbim de Lotus 123, Quicken, extinderea cardului PCMCIA și conectivitate fără precedent.

Sper că v-a plăcut această călătorie pe drumul către memoria portabilă și spuneți-ne în comentarii dacă ați mai folosit una.