Jocuri de programare pentru copii: cum inveti copiii usor sa programeze

By Alexandru Corbaru

Programarea software, robotica, gandirea algoritmica sunt abilitati foarte cautate in randul tinerilor pasionati de tehnologie. Indiferent daca doriti sa va ajutati copilul sa devina programator sau pur si simplu sa-si extinda cunostintele de informatica, cea mai eficienta metoda este prin jocuri de programare pentru copii. Cand invata sa codeze, creierul copiilor acumuleaza, recunoaste si proceseaza informatii noi. Prin programarea jocurilor pentru copii le alimentam creativitatea si le construim increderea, chiar si la nivel de incepatori.

Invatarea prin joaca nu este un concept nou. Joaca ajuta la hranirea imaginatiei si ofera copiilor un sentiment de aventura. Prin joc, cei mici pot invata abilitati esentiale, cum ar fi rezolvarea problemelor, lucrul in echipa, interactiunea sociala. Poate cel mai important beneficiu al imbinarii jocului cu invatarea este ca ajuta copiii sa-si dezvolte capacitatea de concentrare.

Continutul educativ la care avem acces azi utilizeaza interfete prietenoase pentru a facilita obtinerea de cunostinte. Jocurile de programare pentru copii sunt cea mai buna varianta prin care cei mici invata sa codeze.

Nu exista o varsta recomandata pentru a indruma pe cineva catre programare. Se poate incepe oricand, indiferent daca e vorba despre adulti, tineri sau copii. Totusi, daca doriti sa indrumati un copil catre programare, cu cat incepe mai devreme, cu atat este mai probabil sa fie atras de tehnologie. De fapt, pentru oricine doreste sa invete programare exista o singura conditie: trebuie sa fie cu adevarat interesat de subiect. Aceasta este promisiunea pentru orice pasiune.

De cele mai multe ori copiii nu au rabdare sa inceapa cu elementele de baza ale unei invatari. Nu vor, intr-o prima faza, nici sa afle istoria computerelor, nici sa stie despre figurile emblematice ale industriei tech. Vor sa se distreze, sa se joace, sa vada cum, din joaca lor satisfacatoare, se naste un personaj, sau o miscare, sau o aplicatie.

Filosofia noastra este sa ii ajutam pe copii sa invete sa codeze intr-un mod distractiv, constructiv. Lucram pe cinci platforme care invata copiii sa programeze cu ajutorul jocurilor.

Jocuri de programare pentru copii ROBLOX cu Lua.Roblox este o platforma de jocuri online si un sistem de creare de jocuri dezvoltat de Roblox Corporation. Permite utilizatorilor sa programeze si sa joace jocuri create de alti utilizatori. Creata de David Baszucki si Erik Cassel in 2004 si lansata in 2006, platforma gazduieste jocuri create de utilizatori de mai multe genuri, codificate in limbajul de programare Lua. Roblox este free-to-play, cu achizitii in joc disponibile printr-o moneda virtuala numita „Robux”. In august 2020 Roblox avea peste 164 de milioane de utilizatori activi lunar, fiind jucat de peste jumatate din toti copiii cu varsta sub 16 ani din Statele Unite. Roblox Studio ofera un mijloc fantastic de a invata programarea in limbajul Lua si de a programa propriile jocuri multiplayer.

Jocuri de programare pentru copii cu Scratch. Scratcheste un limbaj de programare vizuala de nivel inalt, destinat in primul rand copiilor intre 8 si 16 ani, ca instrument educational pentru programare. Utilizatorii, numiti Scratchers, pot crea proiecte folosind o interfata asemanatoare blocurilor. Proiectele pot fi exportate in HTML5, aplicatii Android si fisiere .EXE folosind instrumente externe. Serviciul este dezvoltat de MIT Media Lab, a fost tradus in peste 70 de limbi si este folosit in majoritatea partilor lumii. In iulie 2021, statisticile comunitatii de pe site-ul oficial arata peste 82 de milioane de proiecte partajate de peste 74 de milioane de utilizatori si peste 73 de milioane de vizite lunare pe site-ul web.

Scratch isi ia numele de la o tehnica folosita de DJ (disk jockey) numita „scratching”, in care discurile de vinil sunt miscate inainte si inapoi pe o masa turnanta pentru a produce diferite efecte sonore si muzica. La fel ca scratch-ul, site-ul web permite utilizatorilor sa amestece impreuna diferite medii (inclusiv grafica, sunet si alte programe) prin crearea si remixarea proiectelor, cum ar fi jocuri video, animatii si simulari. Cu Scratch copiii isi pot programa propriile povesti interactive, jocuri si animatii si isi impartasesc creatiile cu altii din comunitatea online. Scratch ii ajuta pe copii si tineri sa invete sa gandeasca creativ, sistematic si sa lucreze in colaborare, abilitati esentiale pentru viata in secolul XXI.

Jocuri de programare pentru copii cu Greenfoot. Greenfoot este un mediu de dezvoltare integrat, care utilizeaza Java sau Stride, conceput in primul rand pentru scopuri educationale. Permite dezvoltarea usoara a aplicatiilor grafice bidimensionale, cum ar fi simulari si jocuri interactive. Greenfoot este dezvoltat si intretinut la King’s College din Londra, cu sprijinul Oracle. Este un software gratuit, lansat sub licenta GPL. Greenfoot este disponibil pentru Windows, macOS, Linux, Solaris si orice JVM recent. Cu Greenfoot copiii creeaza „actori” care traiesc in „lumi” pentru a dezvolta jocuri, simulari si alte programe grafice. Greenfoot este vizual si interactiv. Instrumentele de vizualizare si interactiune sunt integrate in mediu. Actorii sunt programati in cod Java textual standard, oferind o combinatie de experienta de programare intr-un limbaj traditional bazat pe text, cu executie vizuala. Interfata este conceputa pentru a fi usor de utilizat, construita special pentru incepatori. Greenfoot este folosit de mii de institutii din intreaga lume. Ofera o tranzitie usoara in alte medii, cum ar fi BlueJ si mai multe IDE-uri profesionale. Greenfoot face mediul suficient de usor de utilizat pentru incepatori, iar Java il face suficient de puternic pentru a scrie aplicatii impresionante, flexibile si sofisticate.

Jocuri de programare pentru copii cu Unity Game Development. Unity este un motor de joc multi-platforma dezvoltat de Unity Technologies, anuntat si lansat pentru prima data in iunie 2005 la Conferinta Mondiala a Dezvoltatorilor Apple Inc., ca motor de joc exclusiv pentru Mac OS X. De atunci, motorul a fost extins treptat pentru a suporta o varietate de platforme desktop, mobile, console si realitate virtuala. Este deosebit de popular pentru dezvoltarea jocurilor mobile iOS si Android si folosit pentru jocuri precum Pokémon Go, Monument Valley, Call of Duty: Mobile, Beat Sabre si Cuphead. Este considerat usor de utilizat pentru dezvoltatorii incepatori si este popular pentru dezvoltarea jocurilor independente. Motorul poate fi folosit pentru a crea jocuri tridimensionale (3D) si bidimensionale (2D), precum si simulari interactive si alte experiente. Motorul a fost adoptat de industriile din afara jocurilor video, cum ar fi filmul, automobilele, arhitectura, inginerie, constructii si fortele armate ale Statelor Unite. Cu Unity Game Development se face introducerea tinerilor in industria dezvoltarii jocurilor avansate 3D, se implementeaza tehnologii precum RigidBody si Colliders pentru a simula fizica in jocuri, se folosesc elemente de tip Trigger pentru a detecta si programa evenimente si functii in interiorul jocurilor.

Jocuri de programare pentru copii cu Minecraft. Minecraft nu are nevoie de nicio prezentare. Chiar daca nu ati jucat niciodata jocul, fara indoiala ati auzit despre el. Jocul este pe aproape orice dispozitiv la care va puteti gandi in zilele noastre, iar copiii nu se pot satura de el. Numai aceasta popularitate il face unul dintre cele mai bune jocuri de codare pentru copii. Minecraft este un joc, dar este si un instrument pentru a crea jocuri in cadrul platformei generale. Acest lucru il face o optiune excelenta pentru copii, deoarece probabil ca sunt deja atrasi de ea. Copiii vor ramane motivati de capacitatea de a-si crea propriile jocuri intr-un joc pe care deja il iubesc. Minecraft este dezvoltat de suedezii de la Mojang Studios. Jocul a fost creat de Markus “Notch” Persson in limbajul de programare Java. In urma mai multor versiuni de testare privata timpurie, a fost facut public pentru prima data in mai 2009, inainte de a fi lansat complet in noiembrie 2011. Jens Bergensten a preluat apoi dezvoltarea. De atunci, Minecraft a fost portat pe mai multe platforme si este cel mai bine vandut joc video din toate timpurile, cu peste 238 de milioane de copii vandute si aproape 140 de milioane de utilizatori activi lunar incepand cu 2021. Minecraft a fost apreciat de critici, a castigat multe premii si a fost citat drept unul dintre cele mai bune jocuri video din toate timpurile. Retelele de socializare, parodiile, adaptarile, produsele comerciale si conventiile anuale Minecon au jucat un rol important in popularizarea jocului. Minecraft a fost, de asemenea, folosit in medii educationale pentru a preda chimia, designul asistat de computer si informatica. in 2014, Mojang si proprietatea intelectuala Minecraft au fost achizitionate de Microsoft pentru 2,5 miliarde de dolari. Au fost produse si o serie de jocuri spin-off, cum ar fi Minecraft: Story Mode, Minecraft Dungeons si Minecraft Earth.