Limbaje de Programare Populare în 2021

By Alexandru Corbaru

Programarea reprezintă un subiect de interes maxim pentru o tot mai multe persoane din țara noastră. Majoritatea celor care se află la început de drum în programare au o deschidere semnificativă către învățare și au aptitudini în lucrul folosind dispozitive de ultimă generație. Totuși, atunci când vine vorba de programarea unei aplicații sau a unui software, trebuie să alegi unul din multele limbaje de programare disponibile pe piață. Întrucât alegerea poate să fie una complicată, ți-am pregătit un articol complet care să îți expună cele mai importante caracteristici ale limbajelor de programare populare în anul 2021.

Comparație între Diferite Limbaje de Programare

Unele limbaje de programare au avantaje în ceea ce privește simplitatea utilizării, în timp ce altele necesită utilizarea unor sintagme ceva mai complexe. Totuși, popularitatea unui limbaj de programare nu este dată de cât de ușor este de utilizat. Atunci când vorbim de cât de popular este un limbaj de programare trebuie să luăm în calcul o serie de factori care afectează (pozitiv sau negativ) experiența utilizatorului. Principalele diferențe între limbajele de programare constă în:

Tipul sintaxei (apropiată de limbajul natural / bazată preponderent pe simboluri);

Scopul limbajului (general / specific domeniului de activitate);

Tipul de execuție (interpretat / compilat);

Nivelul de control asupra resurselor hardware (control ridicat, la nivel granular, dar verbozitate ridicată vs. control scăzut si verbozitate scăzută).

TOP Limbaje de Programare (după popularitate)

Topul celor mai populare limbaje de programare este unul volatil. Așadar, este greu de spus care este cel mai bun limbaj pentru tine. Pentru a îți putea face o idee referitoare la cât de apropiat este un anumit limbaj de programare de modul tău de lucru și de așteptările tale, ți-am pregătit câte o descriere succintă pentru fiecare din cele mai populare 6 limbaje de programare cu scop general și 2 limbaje specializate pe domeniu.

Limbaje de Programare cu Scop General (General Purpose Programming Languages)

Limbajele de programare cu scop general sunt acele limbaje care includ programarea procedurală, funcțională, orientată către obiect. Acestea sunt menite să rezolve probleme generale, fără a aborda problematici specifice anumitor domenii.

C# (C – Sharp)

C# (cunoscut și sub denumirea de C Sharp) este un limbaj de programare lansat sub egida Microsoft în anul 2000. Acesta s-a bucurat de o mulțime de adepți, datorită posibilităților extinse pe care acesta le oferă. Acest limbaj de programare este folosit preponderent pentru dezvoltarea jocurilor video și pentru aplicații (fie ele pentru desktop, pentru platforme web sau pentru dispozitive mobile). Totodată, sistemele de realitate virtuală (V.R.) sunt bazate, în principal, pe C#.

Principalul avantaj la C# constă în faptul că acesta rulează folosind interfața C.L.R. (Common Language Runtime – componentă integrată a framework-ului Microsoft .NET). Limbajul este orientat către obiect și către procedură, iar volumul mare de librării disponibile permite implementarea multor funcții interesante. Totuși, trebuie să ai în vedere faptul că aplicațiile dezvoltate folosind C# coroborat cu .NET vor rula eficient doar pe dispozitivele care au instalat framework-ul Microsoft .NET.

Un alt aspect interesant de care trebuie să ții cont referitor la acest limbaj de programare constă în disponibilitatea resurselor de învățare. Dacă ești începător în lumea programării, atunci vei avea nevoie, cu siguranță, de resurse care să îți permită să îți dezvolți cunoștințele. Comparativ cu alte limbaje de programare mai noi, C# se bucură de o cantitate extraordinar de mare de documente, tutoriale și exemple cu ajutorul cărora poți învăța bazele programării.

C# (.NET framework) și Unity3D fac o echipă excelentă atunci când vine vorba de jocuri video tridimensionale.

Python

Limbajul de programare denumit Python este unul din cele mai populare opțiuni existente de piață la momentul actual. În cadrul acestui limbaj, accentul cade pe lizibilitatea codului (code readability). Astfel, potențialele erori pot fi identificate și remediate rapid. Spre deosebire de alte limbaje de programare, principalele avantaje ale Python constau în suportul extins disponibil la nivelul comunității de programatori și integrarea facilă cu diferite servicii web. De asemenea, este unul din puținele limbaje de programare de tip open source (susținute de o comunitate).

Există o mulțime de aplicații și programe foarte populare care au fost realizate cu ajutorul Python. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:

platforma de streaming video YouTube;

motorul de căutare Google Search;

sistemul de stocare de tip cloud DropBox.

Potrivit pentru cei care sunt la început de drum în programare, Python oferă începătorilor posibilitatea de a deveni productivi într-un timp relativ scurt. Competențele necesare atunci când începi programarea în Python includ rezolvarea problemelor și gândirea abstractă. Principalele beneficii ale acestui limbaj de programare constau într-un nivel crescut de flexibilitatea, precum și faptul că este semnificativ mai lizibil decât alte limbaje.

La momentul actual, limbajul de programare Python este într-o continuă creștere a popularității în rândul programatorilor profesioniști. Acest aspect este susținut de faptul că aplicațiile realizate în Python au utilitate crescută atât în domeniul educației prin tehnologie (eLearning), cât și în domeniul administrării inteligente a afacerilor (business management).

Atribuirea variabilelor în Python se face folosind denumiri alocate de către utilizator.

C++ (C plus plus)

Similar cu C Sharp (C#), C++ oferă utilizatorilor o experiență interesantă, punându-le la dispoziție o abordare structurală a codului. Astfel, limbajul este relativ simplu, iar asocierea porțiunilor de cod se face folosind atribute simpliste. Acesta a rămas unul din cele mai populare limbaje de programare, chair dacă a fost lansat în anul 1985, pentru că oferă performanțe crescute cu un minim de complexitate.

Acest limbaj de programare este folosind preponderent în procesul de dezvoltare a jocurilor video, dar și în cazul realizării aplicațiilor mobile. În principal, este foarte popular atunci când vine vorba de aplicații și activități de tip performance intensive (care necesită performanță crescută). Cele mai populare două proiecte care au la bază limbajul de programare C plus plus sunt browser-ul de internet arhicunoscut Google Chrome și sistemul de operare Windows. Totodată, o mulțime de aplicații de editare foto și video folosesc tehnologia bazată pe cod C++, cea mai cunoscută dintre acestea fiind Adobe Photoshop.

În perspectivă, chiar dacă alte limbaje de programare mai noi conduc în cursa pentru popularitate în zilele noastre, limbajul C++ rămâne o alternativă viabilă. Acesta este folosit, în principal, de către cei care sunt la început și își doresc să învețe sistematic bazele programării. Spre deosebire de alte limbaje de programare, C++ oferă programatorului acces sporit la resursele hardware ale dispozitivului. Pe de altă parte, cunoașterea în detaliu necesită ceva mai mult timp, comparativ cu predecesorul său (limbajul de programare C).

Corelarea Microsoft Visual Studio 2019 cu C++ generează o interfață intuitivă (user friendly) de realizare a aplicațiilor mobile.

RUST

Limbajul de programare RUST (al cărui nume provine de la un tip de ciupercă care se bucură de un grad crescut de răspândire) are tot mai mulți utilizatori în ultima perioadă. A fost lansat de compania Mozilla în anul 2021 și a fost conceput pentru a diminua problemele apărute în utilizarea limbajului de programare C. Acest nou limbaj de programare îți permite să scrii secțiuni de cod care să ruleze rapid. De asemenea, aceste aplicații folosesc o cantitate mică de memorie. Așadar, nu mai e nevoie să te preocupi de gradul de utilizare a resurselor hardware pentru activități simple.

Aplicațiile realizate cu ajutorul RUST pot fi rulate pe un număr mare de dispozitive care rulează diferite sisteme de operare. Astfel, poți rula proiectul tău atât pe Windows, cât și pe Linux, macOS sau alte sisteme de operare similare. Putem conchide faptul că RUST este potrivit ca și limbaj de programare atunci când vrei să realizezi o aplicație în cadrul căreia performanța dispozitivului și a proceselor este crucială.

Exemplu de secțiune de cod RUST

GoLang

Go este un limbaj de programare dezvoltat de o echipă componentă a companiei Google. Acesta a fost lansat în anul 2007 și reprezintă coroborarea eforturilor dezvoltatorilor, dar și a altor persoane care au contribuit la apariția acestui limbaj. Principalul avantaj al GoLang este acela că este un limbaj compilat, adică porțiunile de cod scrise de programator sunt traduse direct într-un format pe care procesorul îl înțelege. Astfel, viteza de rulare a diferitelor secțiuni de cod crește semnificativ.

Un alt avantaj interesant al acestui limbaj de programare constă în faptul că permite utilizarea simultană a mai multor procese cu un consum minim de resurse. Conform informațiilor afișate de către dezvoltator, GoRoutines folosește doar 2kB din memorie. Astfel, funcțiile de bază pot rula simultan și independent. Așadar, este un limbaj ce poate fi considerat minimalist. Acesta oferă programatorilor posibilitatea de a învăța rapid sintagmele necesare scrierii porțiunilor de cod. Totuși, volumul de librării disponibile la momentul actual lasă de dorit, comparativ cu alte limbaje de programare.

Exemplu de secțiune de cod realizată prin intermediul GoLang.

Unele limbaje de programare disponibile pe piață la momentul actual se remarcă prin simplitatea utilizării acestora de către programatori. Astfel, există două limbaje de programare consacrate prin prisma dificultății reduse. Totodată, nivelul scăzut de dificultate aplica acestor două tipuri de cod generează un număr mare de utilizatori care sunt interesați să învețe astfel de limbaje.

JavaScript

Conform unui studiu realizat de Stack Overflow, JavaScript este cel mai popular limbaj de programare utilizat la momentul actual. Chestionarul a fost aplicat unui eșantion de peste 47,000 de programatori din toată lumea. Alături de alte limbaje de programare folosite la nivel mondial, Java stă la baza management-ului paginilor de internet. Cu ajutorul acestuia, programatorii sunt capabili să realizeze pagini de internet interactive, care să conțină animații grafice și butoane ce pot fi apăsate de către utilizatori.

La fel ca în cazul altor limbaje de programare foarte cunoscute, JavaScript se bucură de un suport extins la nivelul comunității de programatori. Astfel, există o mulțime de resurse ce pot fi folosite de către utilizatorii care se află la început de drum. Toate aceste resurse sunt disponibile pe diferite platforme, unele necesitând plata unui abonament, iar altele fiind oferite în mod gratuit.

Un alt punct forte al acestui limbaj de programare constă în abilitatea programatorului de a accesa și manipula cele mai importante funcții ale dispozitivului, precum mediul de stocare, procesorul grafic sau placa de sunet. Totuși, sintaxa folosită în programarea prin intermediul JavaScript este una relativ complexă, care necesită câteva sesiuni de învățare a unui vocabular ceva mai complicat. Gradul de complexitate al acestui limbaj de programare este unul ceva mai ridicat. Totuși, programatorii cu experiență care cunosc JavaScript sunt la mare căutare în zilele noastre. Astfel, cunoașterea în detaliu a JavaScript reprezintă o competență de perspectivă.

Exemplu de structură de cod HTML în care se încarcă cod JavaScript.

Limbaje de Programare Specializate (Domain Specific Programming Languages)

Limbajele de programare specializate sunt acele limbaje care implică un nivel înalt de abstractizare, cu scopul de a rezolva o anumită clasă de probleme. Acestea sunt, de obicei, mai puțin complexe decât limbajele de programare cu scop general, dar se concentrează pe abordarea unor problematici foarte bine nișate.

H.T.M.L. (Hyper Text Markup Language)

H.T.M.L. este cel mai cunoscut limbaj de descriere a structurii paginilor web. Reprezintă un set de instrucțiuni relativ intuitive, care permit utilizatorilor să genereze elemente ce se regăsesc în paginile web. Aceste segmente de cod sunt denumite în mod general elemente H.T.M.L.

Într-o abordare mai simplă, acest limbaj de programare oferă browser-ului de internet instrucțiuni clare cu privire la modul în care acesta trebuie să afișeze conținutul. Principalul avantaj al acestui limbaj de progrmare constă în simplitatea cu care poate fi modificat. De asemeea, programele generate cu ajutorul H.T.M.L. pot fi rulate cu ajutorul oricărui browser web, oferind, totodată, posibilitatea de a integra și alte limbaje de programare.

Example

Header

S.Q.L. (Structured Query Language)

Acest limbaj de programare este conceput special pentru a interacționa cu baze de date. Funcționează prin intermediul analizei și înțelegerii câmpurilor de date. Principalele domenii în care S.Q.L. este utilizat includ, dar nu se limitează la:

Managementul bazelor de date;

Generarea de rapoarte (de vânzări, de achiziții, etc.);

Managerierea companiilor (de orice dimensiune).

În ceea ce privește complexitatea acestui limbaj de programare, se poate spune că acest aspect ține foarte mult de utilizator. Pentru a simplifica un cod generat cu ajutorul S.Q.L., este nevoie ca programatorul să organizeze porțiunile de cod în anumite categorii. Astfel, fiecare categorie este responsabilă pentru o anumită acțiune. În felul acesta, în cazul în care ceva nu funcționează, este mai ușor de găsit veriga slabă a codului sursă.

CREATE STREAM CS_SEL1 AS SELECT * FROM Customer_Stream WHERE Age > 25; CREATE STREAM CS_OUT1 AS SELECT * FROM CS_SEL1 [Rows 1536], Product_Stream [Rows 1536] WHERE Order ID = Product ID; CREATE STREAM CS_SEL2 AS SELECT * FROM CS_SEL1 WHERE Gender = female; CREATE STREAM CS_OUT2 AS SELECT * FROM CS_SEL2 [Rows 2048], Product_Streams [Rows 2048] WHERE Order ID = Product ID;

Exemplu de cod S.Q.L.

Concluzie – Cel Mai Popular Limbaj de Programare

Acum că știi totul despre cele mai populare șase limbaje de programare disponibile pe piață la momentul actual, este momentul potrivit să iei o decizie. În funcție de așteptările tale, dar ținând cont și de aptitudinile pe care le ai în domeniul programării, te invităm să alegi ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine.