România nu va face jocuri netransparente şi nu va folosi dublul limbaj, sub pretextul diplomaţiei

By Alexandru Corbaru

România nu va face jocuri netransparente şi nu va folosi dublul limbaj, sub pretextul diplomaţiei

9889dc1cb9fcee12c27a64642b8def66.jpg

Klaus Iohannis i-a primit la Cotroceni pe şefii de misiuni, consulii generali şi directorii institutelor culturale româneşti, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Cu acest prilej preşedintele a menţionat că România doreşte ca relaţia cu Rusia să fie bazată "pe predictibilitate şi pragmatism" şi să respecte interesele legitime ale ţării noastre.

"Cu Rusia, dorim o relaţie bazată pe predictibilitate şi pragmatism, cu respectarea intereselor legitime ale României. Suntem deschişi pentru menţinerea canalelor de dialog, deoarece este nevoie de interacţiune pentru conştientizarea de către Rusia a imperativului predictibilităţii şi, mai ales, al respectului pentru dreptul internaţional", a punctat Iohannis.

El a adăugat că România îşi doreşte contacte cu Rusia "acolo unde este posibil, inclusiv în domeniul cultural, al schimburilor comerciale, pe categorii care nu intra sub incidenţa regimului de sancţiuni".

"Respectarea angajamentelor internaţionale şi restabilirea balanţei strategice în regiunea Marii Negre sunt însă premise esenţiale pentru intensificarea dialogului", a arătat şeful statului.

În opinia lui Iohannis, sancţiunile decise de Uniunea Europeană nu trebuie ridicate atâta timp cât înţelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate.

"Reafirm poziţia noastră că sancţiunile decise de Uniunea Europeană nu trebuie ridicate - nici măcar parţial - cât timp înţelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate. În acest scop, rămâne esenţială menţinerea nivelului ridicat de coordonare trans-atlantică", a adăugat şeful statului.

Iohannis le-a vorbit diplomaţilor şi despre situaţia din Crimeea şi Donbas şi poziţia României în această chestiune.

"În ceea ce priveşte situaţia din Crimeea şi Donbas, reiterez ferm poziţia României că suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile şi că Europa nu are nevoie de încă un conflict prelungit", a spus şeful statului, la întâlnirea cu diplomaţii români.

Preşedintele României a mai menţionat că România va continua să fie un contributor serios şi consistent la combaterea migraţiei ilegale, dar această contribuţie nu trebuie să se limiteze la sprijinul oferit în apărarea frontierelor externe ale UE.

Şeful statului a spus că este necesar ca România să contribuie la soluţionarea cauzelor profunde ale fenomenului, printre care se află şi rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu.

De asemenea, el s-a pronunţat pentru consolidarea capacităţilor economice, sociale, educaţionale, a politicilor de dezvoltare din statele de origine şi de tranzit.

"Acest raţionament este la fel de valabil şi în privinţa combaterii terorismului. Vă veţi implica activ în dezbaterea la nivel european şi internaţional pentru găsirea celor mai bune instrumente de eficientizare a acestui demers. Aşadar, va trebui să intensificaţi demersurile diplomatice de promovare a iniţiativei româno-spaniole a Curţii Internaţionale împotriva Terorismului", le-a transmis Iohannis diplomaţilor români.

Preşedintele Iohannis a mai declarat, că în mandatul său România nu va face niciodată "jocuri netransparente", nu va folosi "dublul limbaj sub pretextul diplomaţiei" şi nici nu va face compromisuri de la valori şi nu va considera acceptabil încălcarea dreptului internaţional.

"Unii cred că, în a fi onest şi transparent în politica externă, există riscuri de imagine sau percepţia slăbiciunii. Eu nu cred asta. Dimpotrivă, e un semn de seriozitate şi o sursă de credibilitate şi de putere pe termen lung. Din aceasta perspectivă, vă pot spune clar ce nu se va întâmpla în mandatul meu: România nu va face niciodată jocuri netransparente, nu va folosi dublul limbaj sub pretextul diplomaţiei, nu va face compromisuri de la valori şi nu va considera acceptabila încălcarea dreptului internaţional", a afirmat Iohannis, în faţa diplomaţilor români, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a arătat că o diplomaţie "viguroasă" presupune coordonarea bună a instituţiilor statului care au responsabilităţi de politică externă.

Preşedintele României le-a transmis diplomaţilor români să elaboreze un plan privind aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, precizând că acesta reprezintă "un pilon esenţial al politicii externe şi de securitate a României", alături de obiectivul consolidării NATO şi Uniunii Europene.

El a amintit că Parteneriatul Strategic cu Washingtonul va împlini anul viitor 20 de ani de la lansare.

"E o oportunitate pentru a reflecta serios ce putem face împreună cu partenerii americani pentru aprofundarea şi extinderea sa. Vă rog să elaboraţi un plan de lucru în acest sens care să vizeze, în scopul pregătirii interacţiunii cu viitoarea administraţie americană, intensificarea cooperării în domeniul securitar, inclusiv aplicarea deciziilor Summitului NATO din iulie, creşterea cooperării economice şi investiţii, respectiv privind cercetarea, inovarea, educaţia şi, nu în ultimul rând, progrese palpabile privind eliminarea vizelor", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, la primirea şefilor de misiuni, a consulilor generali şi a directorilor institutelor culturale româneşti cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Şeful statului a precizat că au fost făcuţi paşi însemnaţi în dezvoltarea Parteneriatului Strategic mai ales la nivelul cooperării politice şi militare.

"Faptul că România este astăzi o ţară sigură şi predictibilă într-o regiune nesigură şi imprevizibilă este o realitate tot mai evidentă", a declarat preşedintele.

Potrivit acestuia, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române reprezintă "un moment important de reflecţie". "În anul diplomatic care a trecut, România a continuat pe drumul corect, al respectării angajamentelor sale", a adăugat Iohannis.

Preşedintele a apreciat, de asemenea, că "România este un pol de stabilitate şi predictibilitate într-un context de vecinătate dificil".

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, miercuri, diplomaţilor să promoveze modelul românesc de protecţie a minorităţilor naţionale şi să facă demersuri în statele în care există comunităţi româneşti ca şi acestea să asigure un nivel de protecţie similar celui din România.

"E necesar ca MAE, inclusiv prin Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, să susţină un înalt nivel de protecţie a identităţii persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti din afara frontierelor, mai ales că România a reuşit pentru minorităţile naţionale de la noi să creeze un veritabil model de interculturalism eficient ce depăşeşte prin nivelul protecţiei acordat standardul european. Trebuie să promovaţi acest model ca exemplu de bună practică şi să faceţi demersuri ca statele unde sunt minorităţi româneşti să asigure un nivel de protecţie similar celui asigurat în România. Mă refer mai ales la folosirea limbii materne, accesul la educaţie, mass-media şi serviciul religios în limba maternă, elemente fundamentale ale păstrării identităţii", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că protecţia intereselor şi drepturilor românilor de pretutindeni rămâne o obligaţie permanentă a diplomaţilor români, fie că este vorba de comunităţile tradiţionale din vecinătate sau despre diaspora.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES