Tutorial online de programare Objective-C

By Alexandru Corbaru

Aceasta face parte dintr-o serie de tutoriale despre Programare în Objective-C. Nu este vorba despre dezvoltarea iOS, deși asta va veni odată cu timpul. Inițial, însă, aceste tutoriale vor preda limbajul Objective-C. Le puteți rula utilizând .

În cele din urmă, vom dori să mergem puțin mai departe de asta, compilând și testând Objective-C pe Windows și mă uit la GNUStep sau folosesc Xcode pe Macx.

Doriți să învățați programarea C? Încercați tutorialele noastre gratuite de programare C

Înainte de a putea învăța să scriem cod pentru iPhone, trebuie să învățăm limbajul Objective-C. Deși am mai scris un tutorial de dezvoltare pentru iPhone , mi-am dat seama că limba ar putea fi un obstacol.

De asemenea, gestionarea memoriei și tehnologia compilatorului s-au schimbat dramatic de la iOS 5, deci aceasta este o repornire.

Pentru dezvoltatorii C sau C ++, Objective-C poate părea destul de ciudat cu sintaxa sa de trimitere a mesajului [așa este], așa că o bază în câteva tutoriale asupra limbajului ne va face să mergem în direcția corectă.

Ce este Objective-C?

Dezvoltat în urmă cu peste 30 de ani, Objective-C a fost compatibil cu C, dar a încorporat elemente ale limbajului de programare Smalltalk.

În 1988, Steve Jobs a fondat NeXT și a licențiat Objective-C. NeXT a fost achiziționat de Apple în 1996 și a fost folosit pentru a construi sistemul de operare Mac OS X și, eventual, iOS pe iPhone și iPad.

Objective-C este un strat subțire deasupra lui C și păstrează compatibilitatea înapoi, astfel încât compilatoarele Objective-C să poată compila programe C.

Instalarea GNUStep pe Windows

Aceste instrucțiuni provin din această postare StackOverflow . Acestea explică cum se instalează GNUStep pentru Windows.

GNUStep este un derivat MinGW care vă permite să instalați o versiune gratuită și deschisă a API-urilor și instrumentelor Cocoa pe multe platforme. Aceste instrucțiuni sunt pentru Windows și vă vor permite să compilați programele Objective-C și să le rulați în Windows.

Din pagina Windows Installer, accesați site-ul FTP sau HTTP Access și descărcați cea mai recentă versiune a celor trei instalatori GNUStep pentru sistemul MSYS, Core și Devel. Am descărcat , și . Le-am instalat apoi în această ordine, sistem, nucleu și dezvoltare.

După ce le-am instalat, am rulat o linie de comandă făcând clic pe Start, apoi făcând clic pe Run și tastând cmd și apăsând Enter. Tastați gcc -v și ar trebui să vedeți mai multe linii de text despre compilatorul care se termină în versiunea gcc 4.6.1 (GCC) sau similar.

Dacă nu, adică spune că fișierul nu a fost găsit, atunci este posibil să aveți deja un alt gcc instalat și să aveți nevoie să corectați calea. Tastați setul pe linia cmd și veți vedea o mulțime de variabile de mediu. Căutați Calea = și multe rânduri de text care ar trebui să se termine cu; C: GNUstep bin; C: GNUstep GNUstep System Tools.

În caz contrar, deschideți Panoul de control Windows pentru a căuta Sistem și când se deschide o fereastră, faceți clic pe Setări avansate de sistem, apoi faceți clic pe Variabilele de mediu. Derulați în jos lista Variabile de sistem din fila Avansate până găsiți Calea. Faceți clic pe Editați și selectați Toate pe valoarea variabilă și lipiți-l în Wordpad.

Acum editați căile, astfel încât să adăugați calea folderului bin, apoi selectați-le pe toate și lipiți-le înapoi în valoarea Variable, apoi închideți toate ferestrele. Apăsați ok, deschideți o nouă linie cmd și acum gcc -v ar trebui să funcționeze.

Utilizatori Mac

Ar trebui să vă înscrieți la programele gratuite de dezvoltare Apple și apoi să descărcați Xcode. Există un pic de configurare a unui proiect, dar odată ce ați terminat (voi acoperi acest lucru într-un tutorial separat), veți putea compila și rula codul Objective-C. Deocamdată, site-ul oferă cea mai simplă metodă dintre toate pentru a face acest lucru.

Ce este diferit la Objective-C?

Despre cel mai scurt program pe care îl puteți rula este acesta:

#import

int main (int argc, const char *argv[])

{

NSLog (@"Hello World") ;

return (0) ;

}

Puteți rula acest lucru pe . Rezultatul este (în mod surprinzător) Hello World, deși va fi trimis către stderr, deoarece asta face NSLOG.

Unele puncte

#import este echivalentul Objective-C al # include în C.

În loc de șir C terminat cu zero, am folosit șirurile Objective-C. Acestea încep întotdeauna cu @ ca în @ "Exemplu de șir".

Funcția principală nu este diferită.