Ce limbaje de programare sunt utilizate pentru a face jocuri video

By Alexandru Corbaru

Video programarea jocurilor este unul dintre cele mai marcante sectoare pentru mulți utilizatori. Deși crearea unui joc video în urmă cu câțiva ani a fost considerată o sarcină foarte complicată, astăzi oricine are cunoștințe minime își poate crea propriul joc. In plus industria jocurilor video este unul dintre cele mai importante și cel care generează cei mai mulți bani, așa că, pentru mulți, este chiar o cale de ieșire și o oportunitate de angajare, indiferent dacă sunt într-o companie mare sau independent.

Modul de a crea jocuri video s-a schimbat foarte mult. Ceea ce trebuia să dureze ore de muncă și proiectare poate fi acum pus în aplicare foarte ușor folosind un API-ul. În plus, astăzi există instrumente care permit utilizatorilor să își creeze propriile jocuri chiar și fără să știe programare.

Ca întotdeauna, nu este perfect instrument sau limbaj de programare pentru crearea jocurilor video. Fiecare instrument și fiecare limbă au avantajele și dezavantajele lor. Și, prin urmare, în acest articol vom analiza care sunt cele mai bune alternative pe care le putem alege pentru a începe să ne dezlănțuim imaginația.

Limbi de programare pentru crearea jocurilor video

Deși este adevărat că jocurile au fost create în cele mai inimaginabile limbaje de programare, dacă ne dorim cu adevărat ca jocurile noastre să aibă o anumită calitate, un anumit profesionalism și să nu fie mai complicate decât ar trebui, trebuie să ne concentrăm dezvoltarea pe una dintre următoarele limbi .

În plus, trebuie să avem în vedere faptul că jocurile nu sunt programate în text simplu (decât dacă dorim), dar că, datorită IDE-urilor complete și simple de programare, acest lucru se face prin scripturi care sunt încărcate în programele pe care le vom vedea mai târziu .

C ++

Unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare în programarea jocurilor video este C ++ . Acest limbaj de programare este orientat pe obiecte, iar printre principalele sale caracteristici este faptul că, dacă am programat corect scripturile și tot codul, timpul de execuție este foarte scăzut și permite dezvoltatorilor să aibă control asupra hardware-ului, ceea ce se traduce în mult mai superior. performanța jocului.

C ++ are o curbă de învățare destul de simplă și stăpânirea ne ajută să învățăm să programăm în alte limbi. Majoritatea IDE-urilor de programare acceptă acest limbaj și este, de asemenea, cel mai utilizat pentru a crea jocuri pe scară largă PlayStation și Xbox.

VS #

Acesta este un alt limbaj de programare preferat în rândul programatorilor de jocuri video. VS # se caracterizează prin a fi mai ușor de învățat decât C ++, dar este și ceva mai limitat. Acest limbaj de programare nu este la fel de flexibil și compatibil cu cel precedent, însă unele motoare, precum Unity, permit programarea în el.

La fel ca în cazul C ++, stăpânirea acestui limbaj de programare ne poate deschide multe uși în afara lumii jocurilor video, încă din ferestre din mediu este unul dintre cele mai răspândite.

Java

Java este un alt dintre cele mai utilizate limbaje de programare din lume. Acest limbaj este caracterizat prin faptul că este multiplatform și are o flexibilitate mare, deci putem face orice. La nivel de utilitate și design este similar cu C ++ și, datorită numărului mare de cadre pentru dezvoltare 3D, putem face totul cu acest limbaj de programare.

Problema cu Java este că rulează în interiorul mașinii tale virtuale, ceea ce implică o pierdere de performanță la rularea jocurilor. Pierderea performanței care, în alte limbi precum C ++, nu există.

JavaScript

JavaScript este, de asemenea, unul dintre cele mai populare limbaje de programare pe care le putem găsi pe net. Acest limbaj este bine cunoscut și utilizat în cadrul dezvoltării web, astfel că există o mulțime de resurse care să ne ajute să facem ideile noastre realitate.

Multe motoare de jocuri video, precum Unity, acceptă oficial acest limbaj de programare, așa că, dacă avem experiență cu el, îl putem folosi pentru a crea tot felul de scripturi în joc. În plus, are un număr mare de biblioteci și cadre concepute pentru crearea de programe 3D, cum ar fi jocuri.

Alte limbaje de programare

În plus, alte limbaje de programare pot fi utilizate și pentru crearea jocurilor video. Limbi de marcă, cum ar fi HTML5 și CSS3 , sunt de asemenea utilizate pe scară largă la crearea jocurilor, mai ales dacă dorim ca acestea să fie multiplă platformă și să poată fi rulate în orice browser web, indiferent de sistemul de operare.

Piton este un alt mare limbaj de programare foarte flexibil și multiplă. Acest limbaj de programare poate fi folosit pentru orice avem nevoie. Și, bineînțeles, pentru crearea jocurilor video nu avea să fie mai puțin. Python are mai multe cadre axate tocmai pe programarea jocului.

Știm deja cele mai cunoscute limbaje de programare utilizate în dezvoltarea jocului, totuși, de ce software sau instrumente avem nevoie?

În funcție de cunoștințele, abilitățile noastre și de tipul de proiect pe care îl vom crea, putem alege unele instrumente sau altele. De exemplu, dacă ne gândim să creăm un joc 3D, trebuie să alegem un motor puternic precum CryEngine, Unitate sau Unreal Engine.

De asemenea, putem găsi tot felul de programe și platforme pe net concepute pentru a ne permite să creăm cu ușurință jocuri, chiar și cu cunoștințe de programare minime.

RPGMaker, de exemplu, este unul dintre cele mai populare instrumente pentru crearea de tot felul de jocuri RPG pentru console pentru PC, mobil și chiar console. GameMaker , pe de altă parte, este un instrument mult mai complet și profesional pentru a crea, de asemenea, tot felul de jocuri, nu doar RPG-uri, dar de orice fel. Acest instrument este mai complet și mai complicat decât RPGMaker.

Cocos 2D este un alt motor grafic bazat pe C ++ pentru crearea de tot felul de jocuri. Nu este la fel de complet și puternic ca primele motoare, dar depășește RPGMaker și GameMaker. În ceea ce privește dificultățile de utilizare, este undeva între ele.

Desigur, dezvoltarea jocului nu se bazează doar pe programare. De asemenea, trebuie să avem tot felul de resurse audiovizuale care ne permit să modelăm jocul. Pentru aceasta este necesar să recurgem la software cum ar fi Îndrăzneală, pentru înregistrare audio, GIMP or Photoshop, pentru retușarea fotografiilor 2D și Blender pentru proiectare și modelare 3D.