Cum devii programator: Esti incepator si vrei sa lucrezi in IT?

By Alexandru Corbaru

Te-ai hotărât să faci primii pași spre o carieră în IT - Felicitări! Domeniul IT este unul dintre cele mai ofertante în prezent, atât din punct de vedere al oportunităților și al salariilor, cât și datorită posibilităților pe care le ai ca să avansezi în carieră.

Dacă pentru mult timp acest domeniu a fost asociat cu solide cunoștințe de matematică ori de IT, iată că era tehnologiei l-a adus mai aproape și de cei care au studiat și în alte domenii, așa cum poate este și situația ta.

Piața muncii este plină de oferte în România și are nevoie de specialiști. Dacă te-ai gândit să urmezi o carieră în IT și vrei să devii programator, dar nu ai studii și nu știi ce trebuie să faci ca să ai un parcurs de succes, Codecool ți-a pregătit un ghid cât se poate de complet din care să afli care sunt pașii pe care poți să îi faci și câteva sfaturi despre cum să te organizezi ca să fii eficient și să îți atingi scopul.

Cine poate deveni programator?

Pe scurt, oricine.

Poate ești unul dintre cei care încă nu și-a găsit menirea, iar actualul job pare că nu îți aduce nicio perspectivă de carieră pe termen lung. Sau poate ești într-o industrie foarte volatilă pe piața muncii și simți că skill-urile unui programator te-ar putea diferenția. Dacă nu te sperie provocările și codarea ți se pare o activitate cool pe care ai putea să o înveți și să o faci, în ai deja primul element al unei persoane care sa facă trecerea către o carieră în IT.

Oricare este motivul pentru care ai decis să alegi calea programării, citește cum poți să faci acest lucru fără să fi absolvit o facultate în domeniu.

1. Fii pregătit să începi de la zero, indiferent de experiența pe care o ai

Dacă vrei să devii un bun specialist și nu ai experiență anterioară, dar nici studii, perseverența și curiozitatea ar trebui să se numere printre calitățile tale. Precum în orice alt domeniu, nu vei reuși să îți clădești o carieră fără multe ore de studiu, practică și aprofundare. Pregătește-te să dai peste multe provocări, dar și peste situații neprevăzute pe care trebuie să le gestionezi.

Pentru că este imposibil ca un domeniu să fie complet independent de toate celelalte, ai putea să îți folosească abilități pe care le-ai dobândit anterior. Ia în considerare care sunt punctele tale forte, la ce te pricepi și poți să îți pui în aplicare skill-urile dobândite la locuri de muncă din trecut sau în cadrul internship-urilor. Tocmai de aceea orice experiență anterioară este binevenită. De cele mai multe ori va trebui să îți folosești și gândirea analitică sau logică.

Chiar dacă ai deja un anumit statut în carieră, sau ești Senior pe ceea ce faci, fii pregătit să faci câțiva pași înapoi. Dacă ai ajuns la un nivel avansat în actuala ta specializare, fii conștient că va trebui să demonstrezi că poți să dai dovadă de aptitudini similare și în dezvoltarea de software.

2. Investește în cursuri IT care îți oferă mentori

Un program de cursuri bine gândit te va ține responsabil și implicat odată ce ai ales această cale. Alege o serie de cursuri în care să ai colegi și mentori care să te poată susține atunci când te lovești de bariere și să-ți ofere sfaturi importante despre cum să înveți, dar și ce greșeli să eviți. Un astfel de program te va ajuta să continui pentru că faci parte dintr-o comunitate, și-ți va da energie să continui drumul, fără să renunți pe parcurs - un obstacol de care mulți se lovesc la început.

Când decizi să îți schimbi parcursul profesional, dar nu ai studii și nici experiență anterioară, tratează acest aspect cu seriozitate și specializează-te cu ajutorul unor cursuri.

Poate ai învățat sau ai bazele unui anumit limbaj de programare, dar ca să îți fie mai facil să „navighezi” în acest domeniu competitiv și în plină dezvoltare, trebuie să ai cunoștințe generale solide. Dacă vrei să te asiguri că îți vei începe noua carieră cu o fundație solidă, investește în educație.

Școala de Programare Codecool are disponibile 5 cursuri adaptate mai multor calificări de pe piața muncii: Full-stack developer, Front-end developer, .NET developer, JAVA developer și Python developer, iar cursurile noastre sunt acreditate de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Cursul de Full-stack developer care durează 12 luni, este cuprinzător și îți va oferi o imagine de ansamblu asupra întregii industrii.

Metodologia Codecool urmează conceptul „Învățare bazată pe cunoaștere” în cadrul căreia vei fi familiarizat cu cele mai importante limbaje de programare.

Primele șase luni le vei petrece alături de mentori care te vor învăța partea teoretică, iar în următoarele șase luni vei putea să petreci într-una dintre companiile partenere Codecool precum într-un sistem de internship. Acolo vei putea, practic, să îți testezi abilitățile și la finalul cursului vei avea cunoștințe cu care te vei putea descurca la orice job pe post de junior.

Poate una dintre diferențierile față de alte școli de programare este faptul că în calitate de student vei trece prin patru camere pe parcursul celor 12 luni. Vei putea să obții accesul doar în momentul în care ți-ai însușit cunoștințele necesare și când i-ai convins pe mentori că poți să promovezi.

Vei avea la dispoziție între 2-4 luni ca să finalizezi fiecare modul în ritmul tău, să lucrezi la proiecte în echipă, dar și în mod individual, iar cursurile se pot întinde până la 15 luni maximum. Așadar, ai libertatea de a explora lumea programării în ritmul tău și garanția că procesul nu este unul grăbit, ci pliat pe nevoile tale.

Iar pentru cursul online de Full-Stack developer vei putea plăti taxa de școlarizare numai după ce ai obținut primul loc de muncă într-una dintre companiile noastre partenere, astfel că pe toată durata studiilor, cursul Codecool online de Full-Stack developer este complet gratuit.

Cursul de Front-end developer este unul de tip intensiv, iar în cele 4 luni pe care le vei petrece vei experimenta în fiecare zi ce înseamnă să fii front-end, vei lucra cu software specific și te vei pregăti pentru provocările pe care le vei întâlni la job-ul de zi cu zi. Poți să urmezi cursul chiar dacă nu ai cunoștințe de programare, iar la final vei știi să creezi un site, să construiești un site dinamic, să creezi site-uri interactive, dar și aplicații de web.

Dacă vrei să devii .NET developer în 4 luni, înarmează-te cu dorința de a face performanță, iar mentorii îți vor pune la dispoziție toate informațiile și programele de care ai nevoie. Mai mult, vei dobândi și soft skills care sunt foarte importante pe piața muncii. De preferat este ca atunci când începi cursul să fii familiarizat cu declararea claselor și a membrilor, crearea obiectelor, utilizarea controlului static al accesului, cuvintele cheie și cele de bază, cuvântul cheie abstract, cuvântul sigilat, clasele enum și să înțelegi codul generic de bază și structura spațiului de nume al colecțiilor.

Dacă ți-a plăcut dintotdeauna JAVA, acum poți să studiezi temeinic și structurat și vei deveni junior JAVA developer în doar 4 luni cu ajutorul cursului Codecool. Ar fi util să ai abilitatea să utoilizezi funcțiile Java OOP (declararea claselor și a membrilor unei clase, crearea obiectelor, controlul accesului, statice), cuvintele cheie de tip super, abstract, final, enum, să înțelegi codul generic de bază și structura API pentru colecții.

La Codecool poți, de asemenea, să studiezi în cadrul cursului de Python developer care te va echipa cu baza ce îți va folosi în viitoarea carieră. Vei învăța să scrii aplicații pentru desktop, pentru web sau framework-uri. Limbajul de programare Python îți poate deschide multe oportunități de carieră ce te poate califica pentru joburi precum software engineer, Python developer, research analyst sau data engineer. Ar fi util să știi să utilizezi funcțiile de programare orientată pe obiect ale Python.

Una dintre filozofiile de lucru ale mentorilor de la Codecool se bazează mai degrabă pe sprijin decât pe ghidare pas cu pas: „Noi nu predăm. Sprijinim oamenii în a-i învăța cum să învețe”, spune Konrad Gadzina, unul dintre mentorii Codecool din Polonia care s-a alăturat echipei în urmă cu doi ani.

Studenții Codecool sunt doar cei care dau dovadă de motivație și care își iau angajamentele în serios, de aceea este un întreg proces pe care îl vei parcurge ca să devii student (însă nimic imposibil!). Codecool și-a luat angajamentul de a le oferi studenților săi educație practica la cel mai înalt nivel, dar dacă vrei să devii unul dintre cei care învață programarea trebuie să dai dovadă de anumite abilități fără de care domeniul programării îți este imposibil de „navigat”.

Dacă vrei să începi cu succes cariera de programator, înscrie-te la cursurile de programare pentru începători de la Codecool.

3. Perfecționează-ți limba engleză

Limba engleză, lingua franca de la nivel mondial este la fel de importantă în programare precum este și în alte domenii. Multe dintre limbajele de programare sunt scrise, gândite și proiectate pentru a fi folosite în engleză, de aceea un nivel cel puțin mediu te va ajuta să faci față provocărilor zilnice.

Documentația, sintaxa, comenzile, fișierele de configurare, mesajele de eroare ori conversațiile cu ceilalți developeri vor fi în engleză. Mai mult, dacă știi engleza la nivel de profesionist, nu vei fi legat geografic de niciun loc deoarece piața muncii este plină de oportunități pentru specialiștii din domeniu.

4. Acordă timp perfecționării și dobândirii de hard și soft skills

Obținerea oricărui loc de muncă presupune să ai cunoștințele necesare cu ajutorul cărora să te descurci în majoritatea situațiilor. Mai simplu spus, trebuie să deții atât hard skills (cunoștințe tehnice), dar și soft skills (abilități interpersonale).

Cei mai mulți angajatori îți vor cere să știi design software, paradigme ale programării, anumite limbaje de programare, noțiuni de informatică ori inginerie software, însă nu poți să faci față task-urilor zilnice dacă nu ai și abilități interpersonale care să îți permită să lucrezi în echipă, să comunici eficient cu colegii, să fii organizat sau dacă nu știi limbile străine absolut necesare în munca de zi cu zi.

De asemenea, continuă să te perfecționezi cât de mult poți. Chiar dacă ai jobul mult visat, continuă să înveți zi de zi. Acest lucru te va diferenția pe termen lung deoarece vei fi la curent cu orice se întâmplă în industrie.

Aplică la școala de programare pentru începători Codecool și dezvoltă-ți abilități esențiale hard și soft ca să îți începi cu dreptul cariera în IT!

5. Dobândește experiență în cât mai multe limbaje de programare

Internetul evoluează rapid și există o mulțime de limbaje de programare pe care poți să le folosești să creezi aplicații ori jocuri pentru foarte multe sisteme de operare care sunt dedicate fie pentru desktop, fie pentru mobil. Din zecile, chiar sutele de limbaje, unele sunt mult mai folosite decât celelalte și este o cerință destul de mare pe piața muncii din partea angajatorilor. Dacă vrei să îți crești considerabil șansele, investește în cele mai populare limbaje de programare.

Înscrie-te la cursurile IT pentru începători Codecool și alege dintre cele mai populare limbaje de programare și care sunt în continuă dezvoltare!

6. Pune-ți la punct portofoliul și construiește-ți un CV solid

În orice domeniu portofoliul și CV-ul sunt unele dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în considerare dacă vrei să îți dezvolți o carieră solidă. Ele sunt cele care te definesc din punct de vedere profesional, deci trebuie să le iei în serios încă din timpul facultății.

Dacă CV-ul este un must have în orice carieră, portofoliul te ajută să te diferențiezi. Nu vei putea să îți construiești unul solid într-un timp scurt, dar asigură-te că de-a lungul timpului îți vei aduna sub aceeași „copertă” digitală proiectele cu care te mândrești. Seriozitatea de care dai dovadă când îți pui la punct CV-ul și portofoliul se poate traduce în șanse crescute să evoluezi rapid și să ai un ritm ascendent în carieră. Nu neglija aceste aspecte!

7. Fii dispus la dinamism și schimbare

Mediul IT este unul dinamic, tehnologiile se schimbă și evoluează de la o zi la alta, iar flexibilitatea de care dai dovadă poate să fie unul dintre elementele care te vor avantaja pe piața muncii.

Dinamismul înseamnă, totodată, și că ești dispus să experimentezi cât mai mult înainte să te specializezi. Acceptă provocările, implică-te în cât mai multe proiecte și țintește mereu mai mult față de ce poți să faci în prezent.

8. Efectuează un stagiu de practică și îmbunătățește-ți abilitățile

Deși piața este ofertantă, ea este și foarte competitivă. De multe ori, chiar și pentru o poziție de junior ți se vor cere foarte multe aptitudini și chiar și experiență. Ca să te asiguri că firmele sunt cele care te vor căuta pe tine, acceptă la începutul drumului internship-uri ori job-uri care nu sunt plătite la nivelul la care te-ai aștepta.

Acest lucru nu înseamnă că va trebui să faci mereu acest lucru, ci admiți că procesul de învățare nu este este mai lung decât cel din timpul cursurilor. De asemenea, pentru că ești la început, poți să fii mai predispus la greșeli, dar cu ajutorul unui mentor sau al unei persoane coordonatoare, acest lucru s-ar putea întâmpla mai rar.

9. Începe un proiect personal

Pe lângă proiectele din cadrul cursurilor, o idee excelentă cu ajutorul căreia să capeți experiență este să începi un proiect personal la care să lucrezi în fiecare zi, pe care să îl perfecționezi și unde să te lovești de problemele cu care se confruntă IT-iștii în mod curent.

Pe lângă faptul că este o modalitate practică cu ajutorul căreia să îți dezvolți abilitățile, poate să fie și un avantaj la interviurile de angajare deoarece companiile sunt interesate de oameni proactivi și curajoși care sunt ei cei care gândesc strategii și vin cu soluții inovatoare care să îi scoată din impas.

10. Construiește-ți cariera în mod solid, pas cu pas

O carieră solidă nu se construiește peste noapte, de aceea asigură-te că nu sari pași esențiali care să te afecteze mai târziu. Orice persoană trebuie să urmeze un parcurs oarecum similar: educație, mult exercițiu, curiozitate continuă și învățare multi-disciplinară.

Deși la început totul ar putea să pară foarte greu, important este să continui să înveți și să te perfecționezi. Tocmai pentru că este un domeniu nou, vei întâlni multe concepte cu care te vei familiariza de-a lungul timpului. Skill-urile nu se dobândesc peste noapte, iar limbajele de programare sunt complexe și necesită ani întregi de studiu. Construiește-ți o rutină sustenabilă, dar ai grijă să dai mereu peste provocări. Nu vei avansa niciodată dacă decizi să stai în zona de confort.

Dacă aștepți momentul oportun, acesta ar putea să nu vină niciodată. Mentorii Codecool îți vor explica beneficiile, dar și provocările vieții de programator.